Wibeliusgatan 3 15132 Södertälje

Vårtborttagning med Nd:YAG Laser

Vårtborttagningen genomförs med Nd:YAG laser. Nd:YAG laser avger ljusenergi med våglängden 1064 nm mot huden. 

 Denna våglängd tar både pigment i de basala cellerna i det ytliga hudlagret till sig och kärl som försörjer vårtan med blod.

Med tillräcklig hög energi som ombildas cellerna och få kärlen som försörjer vårtan att klibba ihop sig så att blodförsörjningen stannar av. Detta dödar vårtan. Den kommer flagna bort och ersättas med frisk hud.

Innan behandling är det viktigt att Du filar ner vårtorna så mycket som möjligt. Detta säkrar att mycket energi når ner till både de basala

våglängden som lasern skjuter med. Vi ger många skott mot vårtan. Behandling utan lokalbedövning gör ganska ont. Vi lägger därför lokalbedövning där vi antingen bara bedövar vårtan eller ett helt finger (en hel tå).

Efter behandlingen kan man gå tillbaka till vardagsaktiviteter som vanligt. Det blir inget öppet sår av behandlingen och man behöver därför inte skydda vårtan på något sätt.

Bedövningen släpper efter ett par timmar. Det kan då kännas lite obehagligt efteråt, men det brukar inte vara särskilt smärtsamt. Efter behandlingen är det ganska vanligt att det bildas en blodblåsa i området. Denna är i så fall bara att låta vara. Stick inte hål på den då det är utgör en infektionsrisk.